ویروس کرونا مدتی است که جهان را با مشکلات متعددی روبرو کرده است. بسیاری از کشورها با قرنطینه و جلوگیری از ایجاد تجمع، در تلاش برای قطع کردن زنجیره انتقال این ویروس هستند.
هنوز مشخص نیست که این ویروس چه مدت زمان به فعالیت خود ادامه خواهد داد و علاوه بر این برخی از کسب و کارها امکان توقف فعالیت خود را ندارند و ناچار هستند که برای بقا یا به دلیل رفع نیازهای جامعه به فعالیت ادامه بدهند.
در ادامه برخی راهکارها که میتوانند برای پیشگیری از انتشار و آلودگی به این ویروس مورد استفاده قرار بگیرند، معرفی میشوند. ممکن است برخی از این راهکارها برای همهی کسب و کارها قابل اجرا نباشد.
۱- به طور جدی به دورکاری فکر کنید
حتی اگر نمیتوانید تمام کارکنان خود را به صورت دورکاری مشغول کنید، تا حد امکان سعی کنید به این گزینه فکر کنید. کاهش تراکم کارکنان در محل کار میتواند خطرات موجود را کمتر کند. چنانچه دورکاری ۱۰۰ درصد امکانپذیر نیست، میتوانید با کاهش ساعتهای حضور یا با تقسیم کارکنان به چند بخش، در هر زمان تعداد کمتری از کارکنان در محل کار حاضر باشند.
۲- مراجعات حضوری را تا حد امکان کاهش دهید
تلاش کنید جلسات یا ارائه خدمات و محصولات به صورت غیرحضوری برگزار و ارائه شوند. چنانچه لازم است تا از بیرون مراجعه کننده داشته باشید، زمان و مدت حضور و تراکم آنها را به دقت کنترل کنید و سعی کنید در فضای باز یا فضایی با تهویه کافی این مراجعات به انجام برسند.
۳- هنگام ورود هر نفر، از دستگاه تب سنج و پرسشنامه استفاده کنید
ورود هر فرد شامل کارکنان و مراجعان باید منوط به بررسی تب و پرسش احتمال بیماری در فرد یا اطرافیان فرد وابسته باشد. از ورود افراد دارای تب بالای ۳۸ درجه یا مشکوک جلوگیری کنید.
۴- در هنگام ورود، ضدعفونی دستها را الزامی کنید
مواد ضدعفونی لازم برای پاکسازی دستها را هنگام ورود برای تمام افراد تامین کنید و مسئول نظارت بر حسن انجام کار تعیین نمایید.
۵- دستورالعملهای بهداشتی را درون سازمان به دقت اجرا کنید
دستورالعملهای ارائه شده توسط سازمانهای بهداشتی را دنبال کنید و مواردی مثل شستشوی منظم دستها، جلوگیری از تجمع کارکنان در فضای محدود، استفاده از ماسک، ممنوعیت رفت و آمدهای غیرضروری بین واحدها، عدم دست دادن و استفاده از دستکش و دستمال کاغذی برای لمس نقاطی مثل دکمههای آسانسور را الزامی کنید.
همچنین به طور منظم، محلهای پرخطر مثل دستگیرهها و سطوح عمومی را ضدعفونی نمایید. ضدعفونی گستردهتر هم میبایست پس از پایان هر روز کاری به انجام برسد.
۶- کارکنان ملزم به تکمیل پرسشنامهی روزانه باشند
هر یک از کارکنان پیش از شروع کار باید به طور صریح مشخص کنند که آیا در ۲۴ ساعت گذشته علائم بیماری را احساس نکردند یا با افراد مشکوک در تماس بودهاند یا نه.
پرسشنامهها باید کوتاه و دقیق باشند و هشدارهای لازم برای ارائهی اطلاعات صحیح و دقیق میبایست به اطلاع افراد برسد.
۷- مسئول نظارت بر دستورالعملهای سازمان را مشخص کنید
یک یا چند مسئول برای نظارت جدی بر دستورالعملهای بهداشتی سازمان مشخص کنید و اختیارات کافی را به ایشان بدهید تا بر حسن انجام دستورالعملها نظارت نمایند.
۸- برای شرایط روحی کارکنان برنامه داشته باشید
حضور در محل کار در شرایط ناگوار، برای کارکنان و خانوادههای آنان، ایجاد استرس و نگرانی میکند. تلاش کنید روشهایی برای کاهش استرس و شناسایی کارکنان دارای وضعیت روحی نامساعد، مشخص کنید.
برای مثال ارائهی بستههای رایگان بهداشتی برای کارکنان و کاهش ساعتهای کاری یا تقسیمبندی حضور کارکنان، میتواند ابزارهایی برای کاهش نگرانی باشد.
۹- دستورالعمل مدیریت بحران داشته باشید
همیشه این احتمال وجود دارد که یک فرد بیمار داخل سازمان وجود داشته باشد و به موقع شناسایی نشود. برای مدیریت چنین موقعیتی یا شرایط بدتر آمادگی داشته باشید تا در صورت رخداد مشکل، با کمترین هزینه بتوانید شرایط را به حالت عادی برگردانید.