هوش مالی یا Financial intelligence یکی از زیرشاخه‌های هوش تجاری است. هوش مالی شامل مهارت‌هایی از جمله سرمایه‌گذاری و حسابداری و امور مالیاتی است. نکته‌ی مهمی که در خصوص هوش مالی می‌بایست به آن توجه کرد این است که هوش مالی یک قابلیت ذاتی نیست و مهارتی است که می‌بایست فراگیری شود.

هوش مالی

اهداف هوش مالی چیست ؟

رابرت کیوساکی، سرمایه‌گذار و نویسنده کتاب مشهور «پدر پولدار، پدر بی‌پول» اهداف هوش مالی را به شکل زیر تعریف می‌کند:

  1. کسب پول بیشتر
  2. حفاظت از پول
  3. بودجه بندی و برنامه ریزی برای پول
  4. اهرم کردن پول
  5. ارتقا آگاهی مالی

هوش مالی در شرکت‌ها و سازمان‌ها

با استفاده از مهارت‌های هوش مالی می‌توان سوددهی و عملکرد شرکت را بهبود بخشید. برای پیاده‌سازی اصول هوش مالی در سازمان، کارکنان و مدیران سازمان می‌بایست اطلاعات و دانش لازم در خصوص عملکردهای مالی را به دست بیاورند و بدانند که عملکرد آن‌ها چه اثری روی وضعی کارت مالی سازمان برجای می‌گدارد. اگر این اتفاق رخ بدهد، کارکنان می‌توانند فعالیت‌های خود را با هدف بهبود وضعیت مالی و افزایش درآمد سازمان بهبود دهند.

در تحقیقات گوناگون مشخص شده است که سازمان‌هایی که معیارها و اطلاعات مرتبط با هوش مالی را پیگیری می‌کنند و اطلاعات لازم را به صورت مستمر در اختیار کارکنان قرار می‌دهند در زمینه افزایش درآمد موفق‌تر هستند.

همچنین لازم است تا کارکنان به خوبی بدانند که معیار موفقیت مالی سازمان چیست و بتوانند از وضعیت موفقیت یا عدم موفقیت سازمان اطلاعات لازم را کسب نمایند.

حوزه‌های هوش مالی

هوش مالی دارای چهار حوزه اصلی است که در آدامه مشاهده می‌کنید:

  1. درک اصول پایه
    اصول پایه حسابداری و مالی مثل سود، زیان، ترازنامه، پول نقد، اعتبارات و سایر عواملی که در فعالیت‌های مالی مورد استفاده قرار می‌گیرند، پایه هوش مالی به حساب می‌آیند.
  2. درک هنر
    هوش مالی نه تنها یک دانش است بلکه زوایای هنری و خلاقیتی نیز دارد. برای داشتن هوش مالی لازم است تا افراد به این زوایا نیز آگاهی داشته باشند و بدانند که برخی تغییرات جزئی ممکن است نتایج قابل توجهی را به دنبال داشته باشند.
  3. درک تجزیه و تحلیل
    توانایی بررسی اطلاعات خام و تهیه‌ی گزارش‌ها و تحلیل‌ها از آن‌ها، لازمه‌ی هوش مالی است. مهارت‌هایی مثل تهیه‌ی نمودارها از اطلاعات خام، ترکیب اطلاعات، تهیه‌ی گزارش‌های ترکیبی و تهیه‌ی ترازنامه از این جمله هستند.
  4. داشتن دید وسیع
    عواملی که در وضعیت مالی سازمان اثر می‌گذارند همیشه با جزئی نگری قابل مشاهده نیستند. بسیاری عوامل بیرون و بزرگ وجود دارند که می‌بایست آن‌ها را شناسایی کرد و با دید وسیع و آینده‌نگری لازم، آن‌ها را در تصمیم‌گیری‌ها در نظر گرفت.

آیا داشتن سرمایه زیاد تضمینی برای افزایش سرمایه است ؟

بسیاری تصور می‌کنند که اگر سرمایه زیادی داشته باشند می‌توانند آن را چند برابر کنند و هر روز ثروتمندتر شوند. به عبارت دیگر این ضرب‌المثل که پول پول می‌آورد در ذهن بسیاری از مردم نهادینه شده است.

ولی در حقیقت این طور نیست. افرادی که می‌توانند سرمایه خود را چند برابر کنند و جلوی از بین رفتن آن را بگیرند، دارای هوش مالی هستند. این افراد به خوبی می‌دانند که پول خود را کجا و چه زمانی و چه مقداری سرمایه‌گذاری کنند. این افراد توانایی ریسک‌پذیری بالایی دارند. البته ریسک‌پذیری به معنی اقدام بدون محاسبات نیست و به این معنی است که این افراد توانایی دارند عوامل مختلف فرصت و خطر را شناسایی و اندازه‌گیری کنند و سپس بر اساس آن تصمیم‌های سریع و قاطعانه بگیرند.

نوازنده و آهنگساز معروف یانی، برای برگزاری کنسرت آکروپولیس حدود ۲ میلیون دلار از سرمایه‌ی شخصی خود را صرف کرد و بیش از یک سال برای سازماندهی این کنسرت زمان صرف کرد. این کنسرت پس از اجرا حدود ۷ میلیون نسخه فروش رفت و به دومین کنسرت پر بیننده دنیا بدل شد.

نظر شما چیست ؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *