یکی از روشهای محبوب آمادهسازی قهوه، به شکل اسپرسو است که یا با استفاده از دستگاههای برقی یا دستی به انجام میرسد. با توجه به اینکه تولید اسپرسو با دما و فشار بالا به انجام میرسد، استفادهی بهینه از دستگاه اسپرسوساز برای افزایش عمر و کارایی آن ضروری است. در این نوشته نکاتی را که برای مراقبت از دستگاه اسپرسوساز باید آن را رعایت کنید مطالعه میکنید.
۱- استفاده از آب مناسب
یکی از مهمترین نکات برای جلوگیری از تشکیل رسوب در دستگاه اسپرسوساز، استفاده از آب با سختی کم است. اگر به دستگاه تصفیهی آب دسترسی ندارید، سه گزینهی دیگر در اختیار شماست.
- استفاده از بطریهای آب نوشیدنی که از کم بودن سختی آنها اطمینان دارید.
- کم کردن سختی آب با استفاده از سختیگیر آب
- کم کردن سختی آب با جوشاندن و خنک کردن آب در کتری
وجود مقدار کمی سختی در آب به بهبود طعم اسپرسو کمک میکند و استفاده از آب مقطر هرچند برای دستگاه مفید است ولی روی طعم اسپرسو اثر منفی دارد.
آب جوشیده برای دستگاه اسپرسوساز
اگر از جوشاندن آب برای کاهش سختی استفاده میکنید، در هنگام انتقال آب کتری به دستگاه، این کار را با آرامی انجام بدهید تا املاح آب که در کف کتری جمع میشوند وارد دستگاه نشوند. مقداری از آب جوشیده را که حاوی املاح در کف کتری است، به دستگاه منتقل نکنید.
۲- استفادهی صحیح
انواع دستی و خودکار دستگاه اسپرسو دارای دستورالعملهای کاربرد هستند. پیش از اینکه بخواهید از دستگاه استفاده کنید، دفترچهی راهنمای دستگاه را مطالعه کنید و از نکات کاربری و ایمنی مربوط به آن اطلاع کسب کنید. برخی نکات که رعایت آنها در تمام دستگاهها مفید است عبارتند از:
- پس از پایان کار با دستگاه، دریچهی بخار دستگاه را باز کنید تا بخار و فشار داخل مخزن خالی شود. مراقب باشید تا بخار داغ به دست و لوازم اطراف دستگاه آسیب وارد نکند.
- دستگاه را پس از استفاده خاموش کنید. روشن بودن دستگاه بیش از آنچه نیاز است، باعث افزایش فشار مخزن و مستهلک شدن آن میشود.
- پیش از هر بار استفاده دقت کنید که سوراخهای سبد دستگاه اسپرسو بسته نشده باشند. در صورت لزوم با استفاده از سوزن، تمام سوراخها را باز کنید.
- از فشردن بیش از اندازهی قهوه با تمپر خودداری کنید. بسته به اندازی سوراخهای سبد و قدرت پمپ و حجم قهوه، مقدار فشار لازم برای درست کردن یک اسپرسوی خوب متفاوت است و با تجربه باید آن را به دست بیاورید.
- از قهوههایی که با اندازهی مناسب آسیاب شدهاند استفاده کنید. استفاده از آسیاب خانگی و نامناسب یا استفاده از قهوه با درجهی آسیاب ریز، به دستگاه شما آسیب وارد میکند.
- پیش از هر بار استفاده، میزان آب داخل دستگاه را بررسی کنید تا خالی نباشد.
- اگر مدتی از دستگاه استفاده نمیکنید، روی آن را به خوبی بپوشانید تا گرد و خاک و آلودگی به دستگاه نفوذ نکند.
۳- شستشوی بیرونی دستگاه
نظافت قطعات بیرونی دستگاه شامل سبد قهوه، پرتافیلتر، دریچههای بخار و آب اسپرسو پس از هر استفاده ضروری است. اگر قهوه یا شیر یا آلودگیهای دیگر در قسمتهای مختلف دستگاه خشک شوند، باعث کوتاه شدن عمر دستگاه خواهند شد.
استفاده از مواد شویندهی غیرمجاز برای شستشوی دستگاه میتواند به آن آسیب وارد کند. برای بررسی مواد شویندهی مجاز میبایست دفترچهی دستگاه را مطالعه نمایید.
با نظافت منظم دستگاه، علاوه بر اینکه عمر و کیفیت دستگاه را بیشتر میکنید، اسپرسویی بدون آلودگی و با بهترین طعم را از دستگاه تحویل میگیرید.
۴- شستشوی قطعات داخلی
بسته به مقدار استفاده از دستگاه و سختی آبی که استفاده میکنید، هرچند وقت یک بار لازم است تا داخل مخزن و مسیرهای دستگاه به خوبی نظافت شوند. برای نظافت داخل دستگاه میبایست دستورالعملهای شرکت سازنده را مطالعه کنید و یا از خدمات متخصصین با تجربه استفاده نمایید.
برای نظافت ممکن است از پودرهای مخصوص یا از ترکیب آب ولرم و جوش شیرین با دستورالعمل مناسب استفاده نمایید.
علاوه بر نظافت کامل داخلی، بهتر است هر چند وقت یک بار مخزن دستگاه را با آب ولرم شستشو دهید.
۵- تعمیر و نگهداری
اگر دستگاه شما پس از مدتی استفاده به درستی کار نمیکند یا در هنگام استفاده اتفاقات جدیدی رخ میدهد، پیش از تعمیر دستگاه از آن استفاده نکنید. استفاده از دستگاه نیازمند تعمیرات میتواند به گسترش خرابی و مشکلتر شدن تعمیر منجر شود.
برخی از رخدادهای متداول شامل صداهای عجیب، خروج آب یا بخار از قسمتهای مختلف دستگاه و هرگونه مشکل قطعات الکترونیکی دستگاه هستند.