عکاسی، هنر ثبت لحظههاست؛ اما ویرایش عکس، هنر شکوفایی آنها. اگر به تازگی به دنیای عکاسی قدم گذاشتهاید، احتمالا با اصطلاحاتی مثل RAW، Exposure، White Balance و... روبرو شدهاید. نگران نباشید! در این مقاله، به زبان ساده و گام به گام، اصول اولیه ویرایش عکس را به شما آموزش میدهیم تا بتوانید عکسهای خود را به بهترین شکل ممکن به نمایش بگذارید.
پیش از شروع به ادیت عکس اگر خودتان کار عکاسی را انجام میدهید، بهتر است تنظیمات گوشی را طوری تغییر دهید که تصاویر به صورت RAW عکاسی و ذخیره شوند.
چرا فرمت RAW بهتر است؟
تصور کنید عکس شما یک نقاشی است. فرمت RAW، مانند یک بوم نقاشی خالی، تمام جزئیات و اطلاعات رنگ را در خود ذخیره میکند. در حالی که فرمت JPG، مانند یک نقاشی تمام شده، برخی جزئیات را از دست میدهد. به همین دلیل، برای ویرایش حرفهای، فرمت RAW بهترین گزینه است.
چگونه فرمت RAW را انتخاب کنیم؟
در تنظیمات دوربین خود، گزینه فرمت فایل را پیدا کرده و آن را روی RAW یا RAW+JPG تنظیم کنید. برخی گوشیهای هوشمند هم این امکان را فراهم میکنند.
قدم اول: تنظیم Exposure (نوردهی)
Exposure به میزان نوری که به سنسور دوربین میرسد، گفته میشود. اگر عکس شما خیلی تاریک یا خیلی روشن است، باید Exposure را تنظیم کنید.
- اگر فضای عکس تاریک است: Exposure را افزایش دهید.
- اگر عکس شما روشن است: Exposure را کاهش دهید.
قدم دوم: تنظیم White Balance (تعادل رنگ سفید)
White Balance به معنی تنظیم کردن رنگ تصویر است، طوری که رنگ سفید به شک واقعی خود دیده شود. نورهای مختلف (نور خورشید، لامپ فلورسنت، لامپ رشتهای) رنگهای متفاوتی به عکس میدهند. White Balance به دوربین کمک میکند تا رنگ سفید را به شکل صحیح نمایش دهد.
چگونه White Balance را تنظیم کنیم؟
- با نرمافزار
در نرمافزار ویرایش عکس، یک نقطه سفید در عکس انتخاب کنید. نرمافزار به طور خودکار رنگها را تنظیم میکند. - به صورت دستی
با استفاده از ابزارهای تنظیم رنگ، به صورت دستی رنگها را تنظیم کنید.
قدم سوم: تنظیم Contrast (کنتراست)
کنتراست به تفاوت بین روشنترین و تاریکترین قسمتهای عکس گفته میشود. به دلیل محدودیتهای نورپردازی، ممکن است تصاویری که تهیه میکنید نتوانند به خوبی هم نقاط تاریک و هم نقاط روشن موجود در سوژهی عکاسی را منعکس کنند. برای همین لازم است تا اصلاحات کنتراست را با نرمافزارهای ادیت عکس هم انجام دهید.
- افزایش کنتراست
باعث میشود عکس پررنگتر و زندهتر شود. - کاهش کنتراست
باعث میشود عکس نرمتر و لطیفتر شود.
قدم چهارم: تنظیم Saturation (اشباع رنگ)
Saturation شدت و غلظت رنگها را نشان میدهد. با تنظیم مقدار Saturation یا اشباع رنگ میتوانید رنگهایی زیباتر و جذابتر داشته باشید. در برخی نرمافزارها گزینهی مشابه Vibrance میتواند این کار را برای شما انجام بدهد.
Vibrance چیست؟
Vibrance شبیه به Saturation است، اما رنگهای پوست را به طور هوشمندانه تنظیم میکند تا طبیعیتر به نظر برسند.
قدم پنجم: کاهش نویز و افزایش Sharpening
نویز یا بی نظمی در تصویر نقاطی است که باید به یک رنگ مشخص دیده شوند ولی محدودیتهای فنی و نورپردازی باعث میشود تا رنگها کمی دارای بینظمی باشند. با بزرگنمایی تصویر میتوانید وجود نویز در تصویر را بررسی کنید.
- نویز
نقاط رنگی تصادفی هستند که کیفیت عکس را کاهش میدهند. - Sharpening
باعث میشود لبههای عکس تیزتر و واضحتر شود.
ممکن است کیفیت تصویری که تهیه کردید به مقدار کافی مناسب باشد ولی اگر دوربین شما روی تصویر نویز ایجاد کرده است یا لبههای تیز را مات کرده است، با این دو گزینه، آن را اصلاح کنید.
نکات مهم در ادیت عکس
۱- قدم به قدم جلو بروید
تغییرات را به آرامی اعمال کنید تا نتیجه دلخواه خود را به دست آورید.
۲- از تنظیمات خودکار استفاده کنید
در شروع کار میتوانید از تنظیمات خودکار نرمافزارهای گرافیکی ادیت عکس استفاده کنید تا به وضعیت قابل قبولی برسید. با افزایش تجربه میتوانید مقدار این تنظیمات را به صورت دستی و بهتر تنظیم کنید.
۳- خلاق باشید
از ابزارهای مختلف نرمافزار برای ایجاد افکتهای هنری استفاده کنید. ممکن است لازم باشد برای ادیت یک عکس به شکل حرفهای از چند نرمافزار مختلف و همچنین ابزارهای هوش مصنوعی که به صورت آنلاین وجود دارند، کمک بگیرید.
حرفهای شدن در ادیت عکس مثل هر کار دیگری به دانش و تجربه نیاز دارد. این تنها یک نقطهی شروع برای شماست. اگر به این کار علاقمند هستید، بیشتر مطالعه کنید و بیشتر ببینید و بیشتر تمرین کنید تا شما هم به یک ویرایشگر حرفهای عکس تبدیل شوید.